Nasze strony korzystają z plików cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. 

W czasach wszechobecnej mody na powrót do korzeni i pielęgnowanie tradycji, "swojsko-wiejsko-góralska" atmosfera panująca w warszawskiej Karpielówce podbiła serca klientów.

Świadczą o tym liczne, entuzjastyczne wpisy złożone w wirtualnej księdze gości restauracji.

"Wróciłem przed chwilką z tej knajpki-Serdeczne podziękowania za wspaniałą obsługę. Jedzenie bardzo dobre i ogromne porcje, których nie sposób zjeść w całości. Będąc tam w ogóle nie czuje się, że to Warszawa, tylko tak, jakbyśmy byli pod samiuśkimi Taterkami. Na pewno jeszcze tam wrócimy. Szczególne podziękowania należą się Kapeli Góralskiej, dzięki której poczuliśmy się jak w Zakopanem".

Ten, mieszczący się na Ursynowie lokal był spełnieniem marzeń jego właścicielki, Dominiki Budzińskiej o restauracji z prawdziwego, góralskiego zdarzenia. -Jako miłośniczka Tatr, pragnęłam odtworzyć zakopiańska atmosferę w sercu Polski - Warszawie - tłumaczy pani Dominika. - W związku z wcześniej wykonywaną pracą, zmuszona byłam stołować się głównie w restauracjach. Pozwoliło mi to zdobyć szeroką wiedzę gastronomiczną. Muszę przyznać, że jestem bardzo wymagająca jeśli chodzi o sprawy kulinarne i trudno mi dogodzić. Właśnie dlatego zdecydowałam się otworzyć własny lokal. Dokładnie taki, jaki sobie wymarzyłam. Jego inauguracja nastąpiła w 2003 roku. Na stronie internetowej Karpielówki można przeczytać, że "nazwa restauracji pochodzi od jednego z obszarów na terenie Zakopanego i okolic, których nazwy utworzone zostały od nazwisk lub przezwisk ich dawnych, jak również obecnych właścicieli".

Do dyspozycji goście mają restaurację, kawiarnię, pub oraz ogród letni. Wystrój wnętrz od początku do końca jest dziełem pani Dominiki, która podczas prac budowlanych fachowych rad zasięgała u rodowitych górali. Stylowe pomieszczenia zostały udekorowane autentycznymi góralskimi rekwizytami, które właścicielka pieczołowicie wyszukiwała podczas licznych pobytów w Tatrach lub otrzymała w prezencie od znajomych.

"Wróciłam z Zakopanego po bardzo krótkim urlopie i odnalazłam Karpielówkę!!! Jest naprawdę boska, POLECAM GORĄCO wszystkim spragnionym i stęsknionym górskich klimatów". To kolejny wpis zaczerpnięty z księgi gości, a potwierdzający to, że klientom Karpielówki, jej wystrój bardzo przypadł do gustu. Ale chwalą oni również serwowane tu dania: "Gorąco polecam! Przytulne wnętrze, pyszne jedzenie i przemiła obsługa", napisała jedna z internautek.

Polecamy specjały kuchni polskiej z akcentami kuchni regionalnej - mówi Lidia Łebkowska, dyrektor lokalu. Na stołach króluje zatem kwaśnica, staropolski żur z jajkiem i kiełbasą, zupa myśliwska, barszcz czerwony z uszkami, bigos z chlebem, polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym, kotleciki cielęce w sosie borowikowym z kopytkami i zasmażanymi buraczkami oraz placki ziemniaczane przyrządzane na różne sposoby, z sosem: kurkowym, grzybowo śmietanowym, z gulaszem, szpinakiem i oscypkiem. Jako specjał szefa kuchni wymieniane są placki ziemniaczane z kawiorem. - Naszym klientom szczególnie przypadła do gustu kaczka na pieczonych jabłkach z ziemniakami i czerwoną kapustą na słodko - zdradza pani Dominika. Kulinarne doznania można zwieńczyć pysznym deserem np. Przysmakiem gazdy.

Restauracja, która oferuje dostawę dań i napojów dla firm, instytucji i osób prywatnych, organizuje na miejscu przyjęcia okolicznościowe, w tym również wesela. - Proponujemy, zarówno tradycyjne przyjęcia zasiadane dla 50-70 osób, jak i bardziej nowoczesne maksymalnie dla 100 osób w formie stołu szwedzkiego. Ponadto oferujemy dostawę weselnych dań na zasadzie cateringu w wyznaczone przez klienta miejsce. Restauracja nie posługuje się przykładowym menu weselnym. Za każdym razem jest ono skrojone pod indywidualne potrzeby konkretnej pary. Na ogól młodzi decydują się na dania tradycyjnej kuchni staropolskiej. Wszystkie potrawy robione są tuż przed imprezą na miejscu, na bazie świeżych produktów najwyższej jakości. Na życzenie młodych firma może przygotować również tort weselny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by klienci zorganizowali taki wyrób we własnym zakresie.

"W zeszłym roku bardzo przyjemnie spędziłam wesele mojej przyjaciółki w Państwa restauracji. Jedzenie wyśmienite, obsługa pomocna i zabawa do białego rana" to kolejny ustęp z internetowej księgi gości Karpielówki, potwierdzający nie tylko wyborną kuchnię, ale i wspaniałą atmosferę, jaka panuje w lokalu. Nic tak nie umila weselnego biesiadowania, jak starannie dobrana muzyka. Restauratorki chętnie udostępniają klientom kontakty do zaprzyjaźnionych i wypróbowanych DJ-ów, ale młodzi mogą zorganizować oprawę muzyczną wesela sami.

Zawsze dostosowujemy się do oczekiwań klientów, którzy często pytają nas, czy na ich weselu mógłby zagrać prawdziwy zespól góralski. Z przyjemnością spełniamy takie życzenia. Zazwyczaj, na dobry początek imprezy proponujemy typową muzykę góralską, a następnie weselnicy bawią się w rytm wybranych utworów rozrywkowych - informuje pani Dominika. Dla restauratorek panująca w lokalu atmosfera, na którą składa się uroda wnętrz, wyborne menu oraz życzliwa i fachowa obsługa wydaje się być nie do przecenienia.

Nasi goście są zaskoczeni klimatem, rodzinną atmosferą oraz jakością obsługi - cieszy się Lidia Łebkowska. Potwierdzają to też sami klienci, dając temu wyraz wpisując się do księgi gości: "Ta restauracja mnie oczarowała!!! Piękny wystój, wspaniałe jedzenie po przystępnych cenach i obsługa na najwyższym poziomie! Zawitam tam jeszcze nie raz".

Anna Pawliczko
Fot.: archiwum Restauracji Karpielówka


język: en  
Copyright © 2012-2018 Karpielówka. Wszelkie prawa zastrzeżone.